רוצים לשלוח קובץ לדפוס? קודם ודאו כמה פרמטרים חשובים לפני שתלחצו "שלח".
פוסט אחרון בסדרת הדפוס.
בתי הדפוס עמוסים. עמוסים מאוד. עם הספר הוא גם עם הפלייר, כרטיס הביקור והברושור.
עובדה: היהודים מאז ומעולם אהבו דפוס, ומעולם לא עזבו את התחום.


הידעתם שהדבר הראשון שהודפס היה התנ"ך? הידעתם שמכונת האינדיגו (דפוס דיגיטלי מתקדם) האגדית הומצאה על ידי ישראלים (ולאחר מכן חברת HP קנתה אותם)?
מעצב/ת לפרינט? מי שצוחק עליך ואומר ש"אתה עולם הולך ונעלם", לא יודע על מה הוא מדבר: מספיק שיבואו לבקר באחד מבתי הדפוס העמוסים (ולא חסרים כאלו..), ויחזרו בהם מהר מאוד..
אז נכון שכל זוג פותח אתר אינטרנט ליום חתונתו, אבל רוב הזוגות עדיין לא יוותרו על הזמנה מודפסת..

אם אנו רוצים לעצב (גם) לפרינט, כדאי לעמוד בכמה פרמטרים בשביל שלא יזרקו אותנו מכל המדרגות. בבית הדפוס. אנא הפנימו: עיצוב לדפוס שונה בתכלית מעיצוב מסכים ל-ווב או ל-UI. אז ברשותכם, רשמתי כמה נקודות שחשוב למעצבים מתחילים (או מנוסים ששכחו..) לדעת, לפני שסוגרים ו"מורידים" קובץ גרפי לדפוס.

בואו נתחיל:
בגדול, קבצים שנשלחים לדפוס צריכים להגיע אליהם עם כמה פרמטרים חשובים שאם נתייחס אליהם ברצינות, הדברים יילכו הרבה יותר חלק ומהר.
אחת העצות הכי טובות שתקבלו בעניין גרפיקה לדפוס היא העצה הבאה: רכשו חבר דפס. כן, כן, פשוט כך. אם מישהו דואג לכם "מבפנים" זה חוסך המון. אם אתם המעצבים פדנטים בצבעים (סביר להניח..) או אתם לחוצים בזמן (גם כן סביר להניח) אז הדבר הכי טוב שיקרה לכם זה שמישהו ייתן לכם עדיפות מבפנים. (מישהו אמר בארטר?!? -עיצוב לוח שנה קטן לדפס- ועשיתם לו את היום. למה לא?) בדוק.

1. גודל ההדפסה וכמויות.
בין אם זה A4 סטנדרטי או ברושור עם קיפול Z או W, ובין אם זה קטלוג עם גדלי מדיות משתנים, (רק אינדיזיין..) מומלץ מאוד להיסגר על גודל כבר בהתחלה. לא סתם בכל תכנות הגרפיקה, בפתיחת קובץ חדש קודם כל מגדירים גודל. באינדיזיין ניתן אפילו להגדיר כמות דפים מלכתחילה, ככה זה כשעובדים מסודר עם "תקציב" של עד 16 עמ' במיני מגאזין טיסה של חברת אל על לדוגמא.. אח"כ (זאת אומרת לפני ששולחים לבית הדפוס,) ניתן כמובן לשנות את זה במהלך העבודה..

2. רזולוציית דפוס. 
המינימום לכל סוגי התמונות בקבצי ההדפסה הוא 300-250 DPI, כאשר גם לא צריך לעלות ברזולוציה יותר מידי. הדפסים לא אוהבים זמן ריפ (RIP) ארוך בתוכנת האימפוזיציה שממירה את קבצי הגרפיקה לקבצי פוסט סקריפט (PS). אז אל תכבידו עליהם. שימו לב לרזולוציה וגם ליחס גודל ההדפסה. יש הרבה טעויות נפוצות בעניין. כשעובדים על אינדיזיין לדוגמא, עדיף לשנות לתמונה גודל פיזי בפוטושופ לפני הייבוא לתוך התוכנה!!

3. בלידים, קרופ מארקס, פולד מארקס ושאר סימנים.
אם הכותרת נשמעת לכם סינית, אז אתם בבעיה. ישנם לא מעט בתי דפוס שזה "תנאי סף" שלהם. וזה מראה דווקא על מקצועיות!  הבעיה זה שלכל בית דפוס יש מערכת עימוד קצת שונה לכן הדרישות לעיתים משתנות מבית דפוס אחד למשנהו… אמנם רוב (או אפילו כל) בתי הדפוס עבדים עם אותם מכונות: (היידלברג) אופ-סט, להפקות של מעל 1,000-2,000 יחידות, או דיגיטלי (XEROX) מתחת ל-1000 יח', אך מערכות ה- RIP משתנות: מערכות הפעלה, ותוכנות שונות.
מילון קצר:
בלידים(Bleeds): הוספת שוליים למשטח ההדפס. נצרך לגימורים שונים: למינציה וחיתוכים. חובה בד"כ. בליד סטנדרטי עומד על 2 מ"מ.
קרופ מארקס (Crop Marks): סימני חיתוך בתוך הגרפיקה. משלים את הבלידים.
פולד מארקס (Fold Marks): סימני הקיפול, אם צריך.
ישנם עוד סימנים וצורות סגירת קובץ. להתייעצות צרו קשר עם הדפס שלכם.
מצ"ב צילום מסך אשר ממחיש את הדברים החשובים הנ"ל בעת סגירת קובץ PDF בתוכנת אילוסטרייטור. לחץ על התמונות להגדלה:

מצ"ב צילום מסך איך נראה קצה קובץ ה-pdf (בהגדלה) ויזואלית, עם סימני החיתוך שהגדרנו:

4.לכה סלקטיבית וגימורים מיוחדים
אם תרצו גימור מיוחד לדפוס שלכם, תוכלו להוסיף לו כל מיני תצורות של למינציה (מט או מבריק), לכה סלקטיבית והבלטות. אם אתם בעניין, תצטרכו להתייעץ עם הגרפיקאי של בית הדפוס, או עם הדפס עצמו בעניין. תצטרכו להוסיף שכבה (Layer) מיוחדת לגרפיקה, או לסגור קובץ מיוחד.
הנה קובץ כרטיס הביקור שלי, להמחשה של העניין. בקובץ הוספתי "עמוד" המגדיר את ה"לכה הסלקטיבית" המוספת לגימור.
לחצו כאן לפוסט מיוחד שכתבתי על הכרטיס 

(תוספת:)

5. ריפ ל- קובץ PS
רוב רובם של הדפסים יעדיפו לראות בעיניים את העיצוב, כקובץ PDF. הדרישה לקובץ PS – Adobe Post Script כמעט עברה מהעולם, (אם כי בשימוש פנימי הוא עדיין נפוץ: גרפיקאים של בית הדפוס עצמו משתמשים בטכניקה הזאת, בעיקר בגלל הדרייברים הרלונטיים המותקנים על מחשביהם) אך עדיין קיימת לעיתים, בתוספת הגדרת דרייבר. השימוש רלונטי כמעט רק בקבצי חוברות מורכבות ממדיות שונות וגדלים משתנים. כיצד עושים ריפ שכזה? או עם תוכנת Adobe Acrobat Pro או Adobe InDisign. מומלץ כאמור רק בתוספת הגדרות שאינן גלובאליות, ז"א הגדרות דרייבר ספציפי למכונת דפוס רלונטית.

אינדיזיין: file- print- Save As PS

אדובי אקרובט פרו: File-> Save As-> Adobe PS

6.לסיום: בקשת "פרופ"
צבעים זה עניין מאוד דינאמי. כיול מסך לדפוס מאוד יעזור, אך תמיד יהיו הבדלי צבעים בין מסך לדפוס. לכן, כדאי מאוד לבקש מהדפס "פרופ" (Proof) צבע. הפרופ, בשאיפה, יהיה משהו שניתן לבנות עליו- איך תייראו צבעי ההדפסה. אני יודע על גרפיקאים שעושים מספר פעמים בעבודה חשובה פרופים. כל אחד כזה עולה כסף, אך לפעמים נצרך.

דילוג לתוכן