כל מי שקונה – או ששוקל לקנות מק בארץ הקודש- מתלבט קשות בעניין:

"אחי, סופסוף אני קונה מק."
"השתגעת? קנה פי.סי.. עולה חצי מחיר מ-מק, כפול ביצועים, תמיכה בכל חור, בכלל מה אתה צריך את כל הכאב ראש של התאימות הלא פתורה בין כלל המשתמשים במחשבים לבין המשוגעים למוצרי אפל??"
"עזוב- החלטתי, וזהו. מק זה קלאסה!!"
השוק המקצועי של הגרפיקה הממוחשבת והשרטוט תמיד היו בצד המק. למה? זאת השאלה שהובילה אותי לכתוב את הפוסטים הבאים, כי לכאורה- באמת אין מה לחפש במחשבי מק. המחירים- מחרידים- בעיקר בארץ- שזה משונה, כי כל יתר הגאג'טים, ויש הרבה, נעשו פה זולים מאוד, ולעיתים אנחנו יותר זולים ממערב אירופה לדוגמה. אבל זה כבר עניין לפוסט אחר..)
בסדרת הפוסטים הבאה אני אנסה לעשות סדר במאבק המעניין וממושך השנים בין אפל לכל יתר מחשבי ה- IBM ותואמיהם.
אם נעשה חתך של שנים במאבק זה ייראה כך פחות או יותר:
1. 1984 – 1990 – מיציאת מק 1 עד יציאת וינדוס 3.1: המק הראשון של אפל יוצא- ואין מערכת הפעלה נורמאלית ל-פי.סי.: אפשר לומר שמק המציאו משהו- ואז כולם עושים "קופי פייסט" ל-פי.סי..
2. 1990-2003 "ימי הביניים" של המאבק: הפי.סי. נכנס למודעות של כלל הציבור, צובר פופולריות ועוקף בסיבוב את אפל ומק, וגם – וכנראה בעקבות כך- לקראת סוף התקופה נכנס האינטרנט לחיינו ומאז מעצב את כל עולם המחשוב והתקשורת על כל גווניה..
3. 2003- עד עתה – אפל מתאוששת וחוזרת למרכז הבמה, אך לא באמת מצליחה – או לא רוצה (מאוד יכול להיות שזו המדיניות..)- להצליח לחדור לשוק ולתפוס נתח שמן יותר מבחינת הכנסות.

בראשית, כולם היו עם מק. טוב לא כולם אלא רק הגרפיקאים..
אפל ראשונים. ראשונים במה? ראשונים בהכל. עד היום כולם רואים מה אפל עושים ומחקים אותם, אבל זה גם כבר עניין לפוסט אחר..
הכל מתחיל בשנת 1984, כאשר אפל מוציאה לשוק את מחשב ה-מק 1 שמשתמש לראשונה במערכת הפעלה ויזואלית : ה- MAC OS , שלראשונה גם משתמשת בעכבר. למי ששכח- או שטרם נולד- פעם השתמשו במחשב רק עם מקלדת (!!). המהפכה האמיתית במערכת ההפעלה החדשה היא שבתכונות הגרפיות החלוציות של אותם שנים ובמעבד התמלילים המובנה במערכת, התחילו להשתמש בויזואליות של "מה שאתה רואה(על הצג)- זה מה שתקבל (בהדפסהבפלט)" או בשפה המקצועית- WYSIWYG המוסג הזה- שבשבילנו היום הוא מובן מאליו, היה לא פחות מאשר מהפכני: רק שנים לאחר מכן גם מייקרוסופט הוציאו גרסה ויזואלית תואמת משלהם (WIN 3.1 שיצאה ב-1990) ששחרה את שורת הפקודה ב-דוס ואת "נורטון" לפנסיה, אולי מוקדמת, יגידו ממוחשבי שנות השמונים..
אוקיי, אפל ממציאים שוק חדש- מערכת ממוחשבת ויזואלית, כל העולם אומר וואו, ורץ לקנות לחקות את ההצלחה. (לא מוכר לכם מזמננו אנו?!?! שום דבר לא השתנה…)
באותם שנים (1988 אם להיות מדוייקים..), יוצאת תוכנת פריהנד לאויר העולם. ולזה בדיוק חיכו וציפו כ"כ הרבה שנים. תוכנת מחשב ש-אשכרה תוכל לראות בה – לא רק חישובים ומספרים- אלא ממש קווים שניתן לפרוס ולערוך (עדיין בלי צבעים..) וטקסט בר עריכה פרוס על הצג (שהיה אז משהו כמו 100X70 פיקסלים .. ואני מבואס שאין לי בעבודה FULL HD..)
כל זה נשמע ממש מצחיק היום – אבל ככה הוציאו המון הפקות גרפיות באותם שנים!!
פריהנד יצאה בעוד 10 גרסאות: MX- זוהי גרסא ה- 11 והאחרונה, בשל מיזוג מקרומדיה ואדובי. כאן נאמר שמבחינה אישית- אף פעם לא התחברתי באמת לתוכנה הזאת- ולמרות שסיימתי בהצטיינות את הקורס בתוכנה- ממש לא נהניתי ממנה- ועברתי בקלילות מדהימה לאחר מכן- רק בעבודה- לאילוסטרייטור..).
ולמה אני מקשקש על פריהנד?? העניין בתוכנה הזאת שהיא היתה גם חלוצית- בדומה למק, והשתמשה באפשרויות החדשות שהיו למק להציע כתוכנת גג- מערכת הפעלה. בשונה מפוטושופ, התוכנה עובדת על חישובים וקטוריים (=נקודה לנקודה פרבולה או צלע וסגירת שטחים. סטרוק- עובי קו ועוד. כעקרון- כל התוכנה עובדת על דו מימד פשוט- על ציר ה-X וה-Y). כאחת שכזאת – העיבוד במחשב יותר קל מאשר בתוכנת מפת סיביות (פיקסלים בלעז), גם דו מימד אבל לכל נק' יש חישוב נוסף. לכן, תוכנות כמו פוטושופ ודומותיה יצאו רק מאוחר יותר(במחצית השניה של שנות ה-90 – אז המחשבים יכלו להתחיל לסחוב דברים כאלה..) בגרסאות יציבות ולקהל הרחב.
כל התוכנות הגראפיות הללו נכתבו בראש ובראשונה למשתמשי המק. גרסאות הוינדוס הראשונות של התוכנות הגראפיות היו במקרה הטוב סבירות ומטה. למה? כי מק דיברו מההתחלה לשוק הצרכנים המקצועי- בדגש חזק על ויזואליות, עיצוב נוח, ושימושיות ברמה הכי גבוהה. ומכיוון שכך- התוכנות ומערכת ההפעלה יכלו לדבר באותה שפה ויזואלית. מכאן הנוחות שבתוכנות הגרפיות במערכת ה- OS של המק.
סיכום:
את הסיבוב הזה- הראשון- אפל לוקחת בנוק אאוט: היא המציאה אגרוף חדש – כשרק היא יודעת (לעת עתה..) להכות בו כמו שצריך. 1-0.
בפוסט הבא נעסוק ב"ימי הביניים" של המאבק.

דילוג לתוכן