סקירה קצרה על ממשקי קוד פתוח אינטרנטיים שזמינים להורדה, ובחינם.
מפתחי אתרים, וובמסטרים, גרפיקאים וכל אנשי האינטרנט שמחפשים פתרון לממשק משתמש מוצאים בפלטפורמות הקוד הפתוח פיתרון אולטימטיבי: התלות הכספית (קנייה ותמיכה) בפתרונות אצל מפתחים בתשלום עם קוד סגור הינה משמעותית ביותר ולא משתלמת. לכן, הרבה מפתחי רשת פונים לקוד הפתוח שלא רק זמין ובחינם, אלא יש לה גם תמיכה כמעט מושלמת בפורומים בענייני הקמה ותמיכה והכל (כמעט) בחינם (!!). צריך רק לחפור בפורומים הרלוונטיים ולהיות מסגל ללמוד קצת בצורה עצמאית.
עקרונית, המשותף לכל הפלטפורמות, זה שכולם מבוססים על שפת PHP ומשתמשים בבסיס נתונים מסוג MySQL.
כמה מילים על שפת PHP והטכנולוגיה שהפלטפורמות הנ"ל משתמשים בה. PHP הינה שפת שרת (פיתוח של בחור ישראלי כמובן..) ש"מחוללת קוד": לאמור, אם HTML זה שפה סטטית, אזי שפת ה-PHP לוקחת את הנתונים הסטטיים מעיצוב האתר ו"משחקת" איתם: מוסיפה או גורעת ממנה את מה שהיא רוצה, כאשר צד המשתמש רואה רק את התוצאה שצד ה- ADMIN יצר: מנהל האתר משתמש בממשק הניהולי, ויכול לדוגמא גם לתת הרשאות למשתמשי צד הגולשים ליצור גם תוכן. לדוג': התחברות בתור משתמש לפורום עם יכולת תגובה מצד ציבור חברי הפורום, או יכולת מתן הרשאה לעידכון ופרסום פוסטים בבלוג מקצועי החברים בו מספר אנשי מקצוע רלונטיים.
אם תרצו להתקין את אחד המערכות ולנסות אותם בעצמכם, תוכלו לעשות זאת, ובחינם: אך תצטרכו שרת פעיל עם יכולת העלאת תוכן (ניתן גם לעשות חינם, אך לא מומלץ..) שתומכת ב PHP, ומסד נתונים על בסיס טכנולוגיית MySQL. (ישנם כמות רבה של חברות המפעילות שרתים בארץ ובחו"ל, ויש גם המלצות ברשימת הקישורים שלי, בצד השמאלי=>)
אז מה לבחור? וורדפרס, ג'ומלה או דרופל?
זאת שאלה שהתשובה שלה מורכבת מכמה דברים: איזה בדיוק אתר אנו רוצים לבנות? אם אנו באים לבנות אתר בסיסי עד בינוני אך עם יכולות מתקדמות, פלטפורמת ה-וורדפרס יוכל להיות מספיק. רוב רובם של אתרי האינטרנט יכולים וצריכים להסתפק במה שוורדפרס יכולה לתת. אך אם אנו באים לבנות אתר פורטל עם הרבה משתמשי "אדמין" און ליין שמעודכן בזמן אמת על ידם, או אתר בעל תוכן רב, או תאגיד גדול עם שימוש נרחב בצורה קבועה, אזי נצטרך את דרופל או ג'ומלה. (שהם כמובן נותנים את האפשרויות הנ"ל) מי עדיף? המלחמה בעיצומה בהרבה מאוד פורומים מקצועיים, נראה שהכף מוטה כרגע לכיוון דרופל, אם כי לא בצורה מכרעת.
אתרי הבית של הפלטפורמות המדוברות:
למרות שהסקירה קצרה, היא מצוינת; מסבירה ללקוח בדיוק מה הוא צריך.
דעתי בדרופליסט מעט משוחדת, אך בכל זאת אומר שדרופל מתאימה מאוד גם לאתרי שאינם של תאגידים גדולים. אם צריך הרשאות משתמשים, יחסים בין אוקבייטים, חיתוכים של מידע וכדומה – התשתית של דרופל מתאימה ואילו וורדפרס לא תוכל להתמודד עם זה בהצלחה (גם לא בגירסא 3 שיצאה לא מזמן).
אמיר סימן טוב
פרקטיקול – קורס בניית אתרים בדרופל
תודה על התגובה, אמיר.
גם דעתי מעט משוחדת, ובכלל אני לא בעד תחרות.
אני בונה בדרופל ואין ספק – זו מערכת מעולה, גם לאתרים קטנים מאד, ואפילו בשנה האחרונה צצו בלוגים מעולים בבלוגספירה שנבנו בדרופל.
במקביל אני בדיוק מסיים את הבלוג שלי בוורדפרס שהיא גם כן מערכת מעולה, אולם מוגבלת בבחינות מסוימות – או שאני פשוט לא מכיר אותה מספיק.
מאוד אהבתי את הסקירה
התקנתי את wordPress זה באמת נוח למי שכותב בPHP
אשמח לקרוא על עוד סקירות בתחום ה web
בברכה
אורון
תודה אורון.
קשה לי להסכים עם המאמר. אני כבר שנתיים בונה אתרים בוורדפרס והיכולות של וורדפרס הן מדהימות.
ותאמינו או לא, ניתן לעשות ה-כ-ל עם המערכת הזאת – כן, גם לבנות מערכת מסובכת וחברתית של משתמשים רבים.
לדוגמא אתר שאני בניתי – תאמינו או לא – זה וורדפרס!
http://www.terygon.com/
עם כל הכבוד לדרופל ולג'ומלה, הן לא מגיעיות לקרסוליים של הוורדפרס, עם כל הפלאגינים והוודג'טים וכמובן הקהילה המטורפת שתומכת ועוזרת.
אולי אני משוחדת כי כבר התאהבתי, אבל באמת שאין גבול ליכולת של מערכת "הבלוגים" ששכחה כבר שזה הייעוד שלה…